Vantaan varhaiskasvatus harppaa digiaikaan CGI:n palvelulla – älykäs automaatio auttaa löytämään parhaan paikan jokaiselle lapselle

Uutinen

IT-palveluyhtiö CGI on kehittänyt uudenlaisen Vesa-palvelun, joka uudistaa varhaiskasvatuksen ammattilaisten työtä ja kytkee myös huoltajat mukaan varhaiskasvatukseen aiempaa vaikuttavammin. Vantaalla uusi palvelu, joka sai nimekseen VaSa, valjastettiin ensimmäiseksi helpottamaan esiopetuksen, kerhotoiminnan ja päiväkotipaikkojen hakemista sekä niihin liittyvää päätöksentekoa.

– Koulumaailmassa digitalisaatio on jo näkynyt hyvän aikaa, mutta eskari-, päiväkoti- ja kerhotoiminnassa ollaan tähän asti toimittu vielä melko perinteisesti. Halusimme tähän muutosta ja yhdessä CGI:n kanssa käynnistimme hankkeen tilanteen korjaamiseksi. Heidän asiantuntijansa saivat heti kiinni siitä, miten tällainen digiloikka tehdään, ja lähtivät kehittämään soveltuvaa alustaa, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä.

Varhaiskasvatuksen uusi CGI Vesa -toiminnanohjausratkaisu otettiin Vantaalla ensimmäiseksi käyttöön esiopetukseen ilmoittautumisessa sekä varhaiskasvatus- ja kerhopaikkojen hakemisessa. Nyt käyttöä on laajennettu päätösprosessiin liittyviin toimintoihin, jotka sisältävät älykästä automaatiota.

– Enää huoltajille ei vain tule päätöstä postilaatikkoon, vaan nyt he näkevät reaaliajassa, miten hakemus etenee. Kun varhaiskasvatuksen asiantuntijat etsivät lapselle sopivaa päiväkoti-, esiopetus- tai kerhopaikkaa, CGI:n ratkaisu tekee dataan perustuvia ehdotuksia kullekin lapselle parhaasta sijoituspaikasta, havainnollistaa CGI:n kaupunki- ja kuntatoimialan palveluista vastaava johtaja Sami Sulkko Vesan toimintaa. – Ja jos huoltajilta tarvitaan vielä lisätietoja päätöksenteon tueksi, nekin voidaan jatkossa hoitaa digitaalisesti. Järjestelmä ei siis päätä mitään, mutta älykäs automaatio nopeuttaa päätöksentekoa sekä parantaa vuorovaikutusta huoltajien ja varhaiskasvatuksen välillä, jatkaa Sulkko.

Ehdotukset lasten sijoittelusta CGI Vesa tekee tiettyjen kriteerien, kuten etäisyyden, sisarusten ja vanhempien ilmoittamien toiveiden, perusteella automaattisesti. Palveluohjaajan tehtäväksi jää vahvistaa ehdotus, ja lopulta sen pohjalta tehdään virallinen päätös. Päätös näkyy välittömästi Vesa- ja Suomi.fi-palveluissa, joista huoltajat saavat sähköposti-ilmoituksen. Halutessaan päätöksen saa kotiin myös postitse.

– Ratkaisu huolehtii myös siitä, ettei esimerkiksi yksittäisen päiväkodin täyttöaste ylity pidemmälläkään aikavälillä. Huoltajat puolestaan pääsevät kiinni lapsiaan koskeviin asioihin yhden käyttöliittymän kautta, vaikka puhelimellaan. Tällaista kanavaa varhaiskasvatusikäisten lasten perheille ei ole ennen ollut tarjolla. Käyttäjäpalautteet ovat olleet todella hyviä, Sulkko kertoo.

Teknologialtaan CGI Vesa on pilvipohjainen ja modulaarinen toiminnanohjausratkaisu, joka pohjautuu moderniin mikropalveluarkkitehtuuriin. Avoimien rajapintojen ansiosta palveluun voi liittää uusia palveluja ja toimijoita tarpeen mukaan. Palvelu on mahdollista sovittaa kuntakohtaisesti.

– Nyt katseemme on seuraavissa askelissa, joita ovat muun muassa sähköinen varhaiskasvatussuunnitelma ja viestintä. Pian palvelussa voidaan dokumentoida ja seurata lapsen kehitystä ja arjen tapahtumia. Huoltajat voivat myös itse olla aktiivisia tiedon tuottajia muun muassa lapsensa varhaiskasvatussuunnitelman osalta. Kaikkiaan kyse on merkittävästi harppauksesta Vantaan asukaskokemuksen kehittämisessä, viitoittaa Mäkelä kehittämisen tulevaisuutta.

Lisätietoa CGI Vesa -palvelusta: www.cgi.com/fi/fi/kunnat/varhaiskasvatus

Mediayhteydet:

Esa Luoto

PR Lead, CGI Finland

+358 50 380 5601

esa.luoto@CGI.com