Ylästön koulun musiikinlehtori Jan-Anders Nyberg on valittu vuoden musiikinopettajaksi

Uutinen
Ylästön koulun musiikinlehtori Jan-Anders Nyberg.

Koulujen Musiikinopettajat ry tekee vuosittain valinnan perustelluista ehdotuksista, ja tällä kertaa vuoden musiikinopettaja löytyi Ylästön koululta. Tavoitimme Jan-Anders Nybergin kertomaan hieman itsestään.

Kuinka kauan olet ollut Vantaalla töissä?

”Aloitin Vantaalla neljä vuotta sitten Vantaankosken koululla, ja nyt olen ollut kaksi vuotta Ylästön koululla.”

Mikä on mieluisinta musiikin opettamisessa?

”Yhdessä tekeminen, sillä musiikki on oppiaine, jossa opitaan tosi paljon tekemisen kautta. Aine vaatii myös ohjaamista, joten tässä on koko ajan kädet savessa oppilaiden kanssa.”

Mikä on parasta oppilaiden kanssa työskentelemisessä?

”Opetan 5.–.9.-luokkalaisia. Jos harjoittelemme yhdessä esimerkiksi jotain vaikeaa kappaletta, niin siinä samalla tulee oltua ikään kuin oppilaan asemassa ja toivottua, että kohta se menee nappiin. Haastavan harjoittelun jälkeen kun näkee onnistumisen riemun oppilaan kasvoilta, niin totta kai se sykähdyttää myös opettajaa.”

Millaisia pedagogisia oivalluksia olet saanut työssäsi?

”Mahdollisuudet musiikin tekemiseen ovat täällä Vantaalla laajat, sillä teknologian avulla jokaiselle oppilaalle löytyy tekemistä. Jos luokassa on 20 oppilasta ja soittimia on rajallinen määrä, niin Chromebookeilla osa pystyy vaikka tallentamaan musiikkia ja olemaan samalla mukana opetuksessa, jos ei juuri sillä hetkellä pääse itse soittamaan. Digitaalisuus opetuksessa kiinnostaa minua, olen muun muassa tehnyt verkkoon musiikin oppikirjan yläkoululaisille.”

Oppilaat kuvailevat Nybergiä opettajana muun muassa näin:

”Jan on kiva ja huumorintajuinen. Hän samastuu oppilaisiin ja kuuntelee heidän mielipiteitään. Kunhan hommat saadaan tehtyä ei pingoteta muusta. Jan on kaikille kiva, hauska eikä painosta.”

”Jan on nopea sovittamaan kappaleita ja osaa soittaa hyvin useita soittimia. Jos ei heti onnistu, hän ei harmistu yhtään ja osaa antaa aina musiikillisesti eri vaihtoehtoja. Jan vaan kuulee kappaleesta, että pitää soittaa esimerkiksi A-molli.”

Lue myös: Hopeaa Ylästön koulun 9.-luokkalaiselle Laurille valtakunnallisessa Taloustaitokilpailussa! (27.5.2021)

Avainsanat

PeruskoulutTyöllistäminenTyöpaikat