Vieraslajit

Asiasanat

AsuminenEläimetYmpäristö ja luonto

Vieraslajit ovat ihmisen tietoisesti tai tiedostamatta luontoon levittämiä lajeja, jotka eivät omin voimin olisi pystyneet leviämään uuteen elinympäristöönsä. Yksityisillä mailla vastuu haitallisen vieraslajin torjunnasta kuuluu kiinteistön omistajalle.

Citykani eli villikani Vantaan kaupungintalon pihanurmikolla.

Moni vieraslaji on levinnyt luontoon Vantaalla puutarhajätteen mukana. Lähimetsään tai tienvarteen viety kottikärryllinen maa-aineksia ja kasvijätteitä saattaa sisältää siemeniä tai juurenpalasia, joista vieraslajin voittokulku voi alkaa.

Puutarhaan tuodun kasvin juuripaakun tai mullan mukana saattaa tulla myös esimerkiksi espanjansiruetanan munia.

Myös ympäristöön heitetyt ruoantähteet voivat houkutella rottia ja muita ei-toivottuja ruokavieraita.

Vieraseläinlajit

Vantaalla merkittävimmät vieraseläinlajit, joihin kuntalainen todennäköisimmin törmää, ovat rotta, villikani ja espanjansiruetana.

Myös valkohäntäkauris on melko tavallinen näky kaupungin metsäalueilla. Supikoiran ja etenkin minkin näkee huomattavasti harvemmin, mutta kumpikin petoeläin kuuluu Vantaan vakituiseen eläimistöön.

Vieraskasvilajit

Iso osa vieraskasvilajeista pärjää vain ihmisen mylläämällä maalla, mistä paljastuu uutta ennestään kasvitonta kasvualaa. Luontoon leviävistä lajeista vain pieni osa aiheuttaa haittaa muulle eliölajistolle tai ihmisille.

Haitallisia vieraskasvilajeja on Vantaalla vain muutama, mutta ne ovat vallanneet laajoja alueita eri puolilta kaupunkia.

Lisätietoja

Ympäristösuunnittelijat
Vantaan kaupunki ymparistosuunnittelu@vantaa.fi
Vantaan Riistanhoitoyhdistys
040 482 3630 vantaa@rhy.riista.fi