Vantaan kaupunki on UNICEFin Lapsiystävällinen kunta. Suomen UNICEF myönsi Vantaan kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen vuoden 2024 alussa. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta.

Vantaa on ollut mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa vuoden 2021 alusta lähtien. Vantaalla Lapsiystävällinen kunta -työtä toteutetaan koko kaupungin yhteisenä työnä. Myös lapset ja nuoret ovat tiiviisti mukana työskentelyssä.

Eskarilainen esittelee kartonginsta askartelemiaan lapsilaseja.

Lapsiystävällinen kunta on UNICEFin kunnille tarjoama työkalu, joka auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja ja varmistamaan, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen, myös heikommassa asemassa olevan, lapsen arjessa.

Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa Vantaan kaupunkia  

  • tunnistamaan, millä lapsen oikeuksien osa-alueilla meillä on kehitettävää.
  •  määrittelemään, mitä meidän tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuvat Vantaalla mahdollisimman perusteellisesti.
  •  seuraamaan tekemämme työn edistymistä ja tuloksia systemaattisesti.

 

Lapsiystävällinen kunta -työn eteneminen

Lapsiystävällinen kunta -työ perustuu nykytilan kartoitukseen, jossa selvitetään kunnan lapsiystävällisyyden nykytila ja kehittämistarpeita. Kartoituksen perusteella kunta tekee toimintasuunnitelman, joka määrittelee tehtävän työn seuraaviksi vuosiksi. Mikäli kunta onnistuu saavuttamaan tavoitteensa ja edistämään lapsen oikeuksia kunnassa, sen on mahdollista saada tai uusia Lapsiystävällinen kunta -tunnustus.

Lapsiystävällinen kunta -työn eteneminen

  • Nykytilan kartoitus
  • Tavoitteet, toimintasuunnitelma ja toteutus
  • Seuranta, arviointi ja tunnustus

Vantaalla tehdään parhaillaan nykytilankartoitusta ja uutta toimintasuunnitelmaa, joka on tarkoitus viedä kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi elokuussa 2024. Edellisen kauden toimintasuunnitelma alla: 

Lapsiystävällinen Vantaa -toimintasuunnitelma 2022 - 2023 (pdf, 4.46 MB) Lapsiystävällinen Vantaa toimenpiteet(pdf, 160.09 KB)

Lapsiystävällinen kunta -työn toteutuksesta vastaa koordinaatioryhmä, jonka puheenjohtajana toimii kasvatuksen ja oppimisen apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske. Tämän lisäksi työn toteutusta tukee asiantuntijaryhmä, jossa on edustus kaikilta toimialoilta ja puheenjohtajana Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Tia Ristimäki.

Lapsen etu yksilöpäätöksissä

Lapsella on oikeus saada etunsa ensisijaisesti huomioon otetuksi ja tulla kuulluksi kaikissa häntä koskevissa päätöksissä. Vantaalla on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Suomen UNICEFin lapsioikeusasiantuntijoiden kanssa systemaattisesti töitä, jotta lapsen etu huomioitaisiin aikaisempaa paremmin yksilöpäätöksissä. Toteutus on osa Vantaan Lapsiystävällinen kunta -työtä ja sen tuotoksena on koottu kaupunkitasoinen malli:

 

Lapsen etu yksilöpäätöksissä, Vantaan malli(pdf, 1.25 MB)

Lapsen oikeudet

YK:n Lapsen oikeuksien sopimus on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 1991. 

Tutustu Lapsen oikeuksien sopimukseen Unicefin sivuilla. Sopimukseen on kirjattu samoja oikeuksia kuin yleisiin ihmisoikeussopimuksiin. Tämän lisäksi siihen on kirjattu oikeuksia, jotka kuuluvat vain lapsille, kuten velvoite lapsen edun ensisijaiseen harkintaan sekä oikeus lepoon ja leikkiin.  

Lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteet ovat 

  1. Syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus ​ 
  2. Lapsen edun ensisijaisuus  
  3. Oikeus elämään ja kehittymiseen 
  4. Lapsen näkemyksen kunnioittaminen  

Lapsen oikeuksien turvaaminen Vantaalla 

Vantaan kaupunki on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -työssä, joka perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Vantaalla vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa. Tutustu Lapsen oikeuksien teemaviikkoon. 

Lapsistrategia

Suomen ensimmäinen kansallinen lapsistrategia julkaistiin helmikuussa 2021. Lapsistrategian visiona on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi.

Avainsanat

LapsiystävällisyysLapsetHuoltajat