Ensiapu ja päivystys

Asiasanat

TerveysAsukkaat

Kiireellistä hoitoa saa terveysasemilta arkisin klo 8–16. Koronatilanteen vuoksi voit asioida terveysasemalla vain ajanvarauksella 1.4.2020 alkaen. Voit soittaa kiireettömissä ja kiireellisissä asioissa oman terveysasemasi numeroon. Takaisinsoittopyyntö on käytössä klo 8-12.

Tärkeät puhelinnumerot

Päivystysapu 116 117 avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Soita maksuttomaan numeroon 116117 ennen päivystykseen hakeutumista. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Palvelussa on takaisinsoittojärjestelmä.

Jos tilanne uhkaa henkeä, soita 112 avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Soita hätänumeroon 112 kiireellisissä, todellisissa vaaratilanteissa, hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa tai jos on syytä epäillä näin olevan.

Älä soita hätänumeroon kiireettömissä asioissa tai kyselytarkoituksessa. Tämä pätee myös erilaisissa häiriö- ja poikkeustilanteissa, joissa tiedustelusoitot saattavat tukkia hätänumeron.

Vaikea elämäntilanne

Jos elämässäsi on tapahtunut äkillinen kriisi, johon tarvitset välittömästi tukea, ota yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen. Tällaisia kriisejä ovat esim. perhettäsi kohdannut onnettomuus tai läheisen menehtyminen.

Sosiaali- ja kriisipäivystys on avoinna joka päivä ympäri vuorokauden, p. 09 8392 4005.

Päivystykseen voi ottaa yhteyttä vaikeassa elämäntilanteessa. Apua voi hakea myös omainen, läheinen tai ystävä.

Myrkytystietokeskus avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

p. 0800 147 111 (uusi, ilmainen numero)
tai 09 471 977
avoinna 24 t / vrk

Myrkytystietokeskus vastaa puhelimessa ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. Keskus palvelee koko maata.

Päivystyshelppi avautuu uuteen ikkunaan, linkittää toiselle verkkosivustolle

Päivystyshelppi tarjoaa kansalaiselle toimintaohjeita äkillisen terveysongelman tai tapaturman sattuessa. Se neuvoo hoidon ja palvelun tarpeen arvioimisessa, hoitoon hakeutumisessa ja tarjoaa tukea itsehoitoon.

 Käytä hätänumeroa oikein

Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta.

Hoitoa arkipäivisin terveysasemilta

Kaikki terveysasemapalvelut toimivat ajanvarauksella

Kiireellistä hoitoa saa terveysasemilta arkipäivisin klo 8–16. Koronatilanteen vuoksi voit asioida terveysasemalla vain ajanvarauksella 1.4.2020 alkaen. Voit soittaa oman terveysasemasi numeroon. Kiireellisissä asioissa takaisinsoittopyyntö on mahdollista jättää klo 8–10.

Kiireettömissä asioissa (kuten määräaikaiskontrolleissa, tutkimustulosten tiedusteluissa, lääkärinlausunnoissa tai reseptin uusinnassa) voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8–12 välillä.

Päivystys Peijaksessa

Peijaksen sairaala, Sairaalakatu 1, 01400 Vantaa

Soita maksuttomaan Päivystysavun numeroon 116 117 ennen kuin hakeudut päivystykseen. Kiireellisissä tilanteessa päivystykseen voi hakeutua suoraan, jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa.

Peijaksen sairaalassa toimii yhteispäivystys, jossa hoidetaan

  •  äkillisesti ja vakavasti sairastuneet potilaat ympäri vuorokauden
  •  kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat terveysasemien aukioloaikojen ulkopuolella (arkisin klo 16–08, viikonloppuisin, arkipyhinä)

Sisäänkäynti päivystyspoliklinikan ovesta. Potilaan hakeutuessa päivystykseen hänelle tehdään hoidon tarpeen arviointi. Potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä, ei tulojärjestyksessä. Katso tavallisimmat oireet, joiden vuoksi on syytä lähteä päivystykseen.

Soita Päivystysapuun 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista. Jos tarvitset välitöntä hoitoa, voit hakeutua virka-ajan ulkopuolella hoitoon HUS:n alueella lähimpään päivystykseen. Jos sinulla on päivystyslähete, sinun ei tarvitse soittaa Päivystysapuun, vaan voit hakeutua suoraan päivystyspoliklinikalle.

Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yhteiskäytössä olevia päivystyspisteitä ovat HaartmaninJorvinMalmin ja Peijaksen päivystykset sekä alle 16-vuotiaille Uuden lastensairaalan päivitys ja Jorvin lasten päivystys.

Lasten päivystys

Peijaksen sairaalan päivystyksessä ei hoideta enää lapsipotilaita. Vantaalaiset alle 16-vuotiaat äkillisesti sairastuneet lapset ja nuoret hoidetaan ensisijaisesti arkisin klo 8–16 omalla terveysasemalla ja klo 16 jälkeen Uuden lastensairaalan yhteispäivystyksessä ja Jorvin sairaalan lasten yhteispäivystyksessä.

Uusi lastensairaala, osoite Stenbäckinkatu 9, Helsinki.

Jorvin sairaala, lasten päivystys, osoite Turuntie 150, Espoo

Huom! Vakavassa, henkeä uhkaavassa sairaustapauksessa ota aina yhteyttä valtakunnalliseen hätänumeroon 112.

Kiireellinen hammashoito

Suun terveydenhuollon kiireellisen hoidon vastaanotolla hoidetaan kiireelliset ja äkilliset särky- ja tapaturmatapaukset. Kiireellinen hammashoito edellyttää ajanvarausta.

Yli 18-vuotiaat hoidetaan Vantaan suun terveydenhuollon päiväpoliklinikalla Tikkurilan terveysaseman hammashoitolassa. Alle 18-vuotiaat pyritään ensisijaisesti hoitamaan asuinpaikkaansa lähinnä olevassa hammashoitolassa. ​Ota yhteyttä suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen arkipäivinä 7:30-15:00, p. 09 8393 5300. 

Katso lisätietoja Suun terveydenhuollon kiireellinen hoito

Päivystyspisteet kartalla

Hakeudu päivystykseen virka-aikana omalle terveysasemallesi ja virka-ajan ulkopuolella Peijaksen sairaalaan. Hätätilanteissa soita 112.

Päivystyspisteet